Ebeveynlik,  hamilelik

Kadın Doğum Uzmanı Seçimi

Bir önceki yazımda hamilelik döneminde en çok karşılaşılan kaygılardan bahsetmiştim. Kaygıların en başında o sırada yaşadığımız fiziksel değişimler, hamilelik ve doğuma yönelik kaygılar oluyor.

Hamilelik sürecini yaşamadan önce fiziksel olarak nasıl bir sürecin bizi beklediğini bilmek mümkün değil. Neyse ki bu süreçte bize destek olan yol gösteren uzmanlar var. Yani ilk işiniz, mesleğinde yetkin, sizinle aynı dilden konuşan, aklınıza gelen her şeyi çekinmeden sorabileceğiniz ve sizin doğuma dair fikirlerinizi de değerlendirecek bir kadın doğum uzmanı seçmek. Eğer şanslıysanız ve yeterince araştırırsanız tüm gebelik sürecini birlikte geçireceğiniz, hekimden çok dostunuz gibi olarak iyi bir kadın doğum uzmanı bulabilirsiniz. Bu da, yaşama ihtimaliniz olan çeşitli fiziksel zorluklar ile ilgili içinizin rahatlaması ve güven duymanız demek.

Doğum Yapacağım Doktoru Nasıl Seçtim?

Ben hamile olduğumu öğrendiğim ilk anda tanıştığım, sonrasında da çok sevdiğim, iletişim gücü oldukça yüksek, beni iyi hissettiren bir kadın doğum uzmanı ile kontrollerime başladım. Fakat süreç boyunca doğuma yönelik edindiğim bilgiler beni doğal doğum fikrine yaklaştırmıştı.  Örneğin, bir doula ebe desteği ile doğum yapmaya karar vermiş, doğumun gerek olmadıkça müdahalesiz gerçekleşmesini talep etmiştim. 34. haftaya gelinceye kadar çok severek gittiğim hekim, benimle bu konularda uzlaşmadı. Çalıştığı hastanenin ve doktorun sezaryen doğum oranlarına baktığımda ise oldukça yüksek bir sayı ile karşılaştım. Üzerine bir de doktorumun biraz evhamlı ve kontrolcü olması, doğum esnasında karşılaşacağı ufak bir zorlukta müdahalede bulunacağına dair bende bir fikir oluşturmuştu. Ben gebe olarak üzerime düşen sorumluluğu almıştım fakat doktorum o sorumluluğu bana verme yanlısı değildi.

Ben de doğuma oldukça yaklaşmış olmama rağmen, içime sinmediği için doğum esnasında gerekli olabilecek müdahalelerde bile sonrasında “Acaba başka doktor ile doğum yapsaydım farklı mı olurdu?” diyeceğimi düşündüğüm için yeni bir uzman arayışına girdim. Böylece, öncelerde de gitmeyi istediğim, doğal doğum taraftarı olan Opr. Dr. Güneş Gündüz‘ün kendi doğum izninden ben 34 haftalık gebe iken döneceğini öğrendim ve izinden döndüğü ilk güne randevumu aldım. Şimdi dönüp baktığımda, doğumun benim için zorlu olmasına ve zorunlu olarak sezaryenle sonlanmasına rağmen “iyi ki”lerle geçmesini ona borçluyum.

Doula/Ebe Desteği ile Doğum Yapmak

Doğum bir ekip işi, doktor kadar diğer sağlık personelleri de doğum öncesinde, doğum esnasında ve sonrasında size çok destek olacaklar. Ben okuduğum kitaplar doğrultusunda aldığım doğuma hazırlık eğitimi sonucunda doğumda bir doula ebe ile çalışmaya karar vermiştim. Bu kararla birlikte yaptıkları işe gönüllerini veren, işini şefkatle ve sevgiyle yapan birçok insanla tanıştım. Serap Ebe, Özlem Ebe, Emzirme Danışmanı Eda, Döne Ebe ve Arzu Ebe tanıdığım güzel insanlar. Doğumuma Serap’ın eşlik etmesini planlamıştık, fakat aynı gün hızlı gelişen başka bir doğum çıkınca Serap yerine back-up olarak Özlem Ebe geldi. Nadiren olacak olsa da bu gibi durumlar için iki ebe ile görüşmek ve birini back-up tayin etmek çok iyi olur. Sonuç olarak, doğumum benim için benim için çok güzel bir tecrübeydi, yoksa insan doğum dalgalarını özler mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir