
Hamileyken Okuduğum 10 Kitap
Hamilelik ile birlikte, insan ebeveynlikle ilgili hiçbir şey bilmediğini fark ediyor. Bir de hamile olduğunuzu öğrenen her kafadan bir ses çıkıyor! “
“Bari birkaç kitap mı okusam?” dediğinizde bazı deneyimli ebeveynler “Annelik kitaplardan öğrenilmez!” derken bazıları da “Doğuma kadar ne okusan kâr!” diyor. Bu iki öneri de aslında temelde şunu söylüyor: “Seni doğumdan sonra çok zor günler bekliyor! Bunlar daha iyi günlerin!” Hal böyle olunca, anne babalığa dair kaygı arttıkça artıyor.
Ben aslında iki görüşe de katılmıyorum. Özellikle “Annelik kitaplardan öğrenilmez.” inancına kesinlikle karşıyım. Elbette annelik tümüyle kitaplardan öğrenilecek iş değil ama kitaplardan öğrenecek çok ama çok şeyimiz olduğunu düşünüyorum. Psikoterapist olduktan sonra bunu daha da iyi anladım! Bilmeden istemeden, tamamen iyi niyetle çocuğunda yaralar açan o kadar çok ebeveyn var ki! Bizim ebeveynliğimiz farkında olmadan yapılan hatalara daha az yer bırakmalı diye düşünüyorum. Hele ki her bilgiye ulaşabildiğimiz bu çağda.
Neyse, sözü daha fazla uzatmadan hamilelikte okunması gereken kitap listesine geçiyorum.
1. Ina May’in Doğuma Hazırlık Rehberi
Bu kitap şimdiye kadar normal doğum ile ilgili duyduğunuz tüm olumsuz hikayelerden sıyrılmanızı sağlıyor. Kendisi de bir doula ebe olan Ina May, kendisi gibi ebelerle birleşip bir doğal doğum köyü kuruyor. Sırf bu öykü bile aşırı heyecan verici! Kitap, kadın bedeninin doğurabilme gücü ile yeniden tanışmanızı, kendi bedeninize güvenmenizi sağlıyor. Doğum öncesinde doğum ekibi ile konuşulması gerekenleri, doğumu kolaylaştıracak bazı taktikleri de buradan öğrenebilirsiniz. Kitabın ikinci bölümünde uzun uzun doğal doğum hikayelerine yer veriliyor. Bu öyküler çok uzun ve benzer olduğu için bu kısımda biraz sıkılmıştım. Fakat kitabın geneli çok öğreticiydi. Kitabı satın alabileceğiniz linki buraya bırakıyorum.
2. Hypnobirthing
Hypnobirthing deyince hipnozlu doğum gibi bir şey canlanmıştı gözümde, “Ben istemem hipnoz falan!” derken kitap hakkındaki yorumları okudum ve hiç de benim düşündüğüm gibi olmadığını fark ettim.
Bu kitap da doğal doğum yapmayı düşünen herkesin yardımına dokunabilecek bir kitap. Doğum dalgaları esnasında işinizi kolaylaştıracak bir çok yöntem öğretiyor. Kitapta gevşeme egzersizleri ve bazı görsel egzersizler yer alıyor. Tavsiyem bu kitabı çok geç kalmadan okumanız (ben son trimestrda okudum, biraz geç kaldığımı düşünüyorum) ve egzersizleri düzenli olarak yapmanız. Çünkü insan bedeni gevşemeyi bir anda öğrenmiyor, aşamalı olarak bedeninize doğum esnasında işinize yarayacak gevşemeyi öğretmeniz gerekiyor. Yine de kitapta yer alan görsel tekniklerden doğum anında faydalanmıştım. Kitabı satın almak için bu linke tık tık.
3. Bebekler İçin Beynin Kuralları
Bu kitap psikonöroloji uzmanı tarafından yazılmış ve bebeklerin beyin gelişimi hakkındaki güncel araştırmaları bize özetliyor. Nöroloji falan diyince korkmayın, dili oldukça hafif ve kolay anlaşılır bir kitap. Araştırmaları da rakamlardan falan öte bizim anlayacağımız şekilde özetlemiş. En önemlisi bu araştırmaların bizim ebeveynliğimize ne gibi katkıları olacağını da anlatmış. “Bebeğimizin beyninin en etkili şekilde gelişmesi için anne babası olarak biz ne yapabiliriz? sorusuna cevap veriyor. Aslında beyin gelişimine katkımız hamilelikte başlıyor, o yüzden geç kalmadan okumalısınız. Satın alabileceğiniz linki de buraya ekliyorum.
4. Bir Annenin Doğuşu
Türkiye’de psikologların hamileyken en çok okuduğu kitap ne diye sorarsanız: “Bir Annenin Doğuşu” derim. Bu kitap, genelde hamile olduğunuzu öğrenen bir meslektaşınızdan hediye gelir. (Okumadan anne olduysanız ayıp sayarlar o derece!) Çünkü kitap anne olmaya dair psikolojik süreçleri o kadar güzel ele alıyor ki, bunları hepimizin bilmeye, bilenlerimizin de hatırlamaya ihtiyacı var.
Annelik yalnızca bebek doğurmak değil, anneliğe doğmak da demek. Daha önce hiç olmadığımız bir biçimde var olmak, hatta varlığımızın bir süre sadece annelik üzerinden tanımlanması. Bu sürecin genel geçer duygu, düşüncelerini bilmek insana iyi geliyor, yalnız değilim diyorsunuz. O yüzden hamileyken mutlaka okunmalı bu kitap. Anneyseniz ve hamileyken okumadıysanız bile ilk fırsatta okuyun derim. Linki burada.
5. Bir Diyetisyenin Hamilelik Günlüğü
Bu kitaptan Hamilelikte Beslenme ile ilgili yazımda da bahsetmiştim. Hamile olduğumu öğrendiğimde ilk düşündüğüm şeylerden biri “Peki benim şimdi nasıl beslenmem lazım?” olmuştu. Çünkü, içinizde büyüyen bir bebek var ve onun sağlıklı gelişiminden kendinizi sorumlu hissediyorsunuz. Ben o güne kadar zayıflamak için çeşitli diyetler uygulamıştım, zayıflamak için nasıl beslenmek gerektiğini biliyordum, fakat, hem miktar olarak fazla hem de sağlıklı beslenmek ile ilgili hiçbir fikrim yoktu. Bu yüzden, doktorumun kısa bilgilendirmeleri bana yetmedi. Bu kitap, Müge Hanım’ın kendi hamileliğindeki öğünleri içermesi ile dikkatimi çekti. Ben kitabı sevdim, benim gibi nasıl besleneceğini bilemeyenlere tavsiye ederim. Şu an benim baktığım çoğu sitede tükenmiş gözüküyor fakat talep etmek için bu linki kullanabilirsiniz.
6. Mahallenin En Mutlu Bebeği
Doğum sonrası özellikle ilk 3 ay için en en en çok işime yarayan kitap işte bu! Harvey Karp bir çocuk doktoru ve bence gözlemleri çok kıymetli. Biliyorsunuz ilk 3 ay, aslında hamileliğin 4. trimestrı gibi bebek için. Bebek doğdu, fakat henüz dünya hakkında hiçbir fikri yok. Bu yüzden, zaman zaman çok fazla ağlayabiliyor ve yeni anne baba olarak -eğer bu kitabı okumadıysanız- çok çaresiz hissediyorsunuz. Harvey Karp, bebeğin dünyaya adaptasyonunu kolaylaştıracak o kadar güzel taktikler veriyor ki, kullanmadığım yöntemi olmadı diyebilirim! (Sırf işe yarıyor diye 3 ay uygulamanız gereken yöntemi bizim gibi 8 ay uygulamayın tabii.) Kısaca, bu kitabı almanızı şiddetle tavsiye ediyorum, gebeliğin son aylarında okuyun ve hatta okurken notlar bile alın. Linkini de buraya koyuyorum.
7. Yeni Annelere Mucize Çözümler
Tabii ki bu çözümler her bebek için mucize değil! Bu tarz kitap isimleri bana her zaman itici gelse de, çok önerilen bir kitap olduğu için alıp okudum. Ne yalan söyleyeyim, faydasını da gördüm.
Tracy Hogg’ın, bebek bakımı ile ilgili bir çok kitabı var. Fakat bu kitabı özellikle doğum öncesi okunması gereken bir kitap. Çünkü, özellikle ilk ayların sorunlarına çözümler öneren bir kitap. Bebeğin dilinden anlamak ve günlük ritmi hakkında fikir sahibi olmanız için iyi bir araç olacağını düşünüyorum. Tracy Hogg’ın önerdiği gibi sistematik bebek büyütmek her zaman pek kolay olmasa da, bazı teknikler gerçekten işe yarıyor. Özellikle altını çizerek okuyun ki ilk aylarda dönüp dönüp bakacaksınız. Kitabı bulabileceğiniz link işte burada!
8. Bilinçli Bebek
Bu kitap da henüz bebeğiniz doğmadan okunması gereken kitaplardan. Çünkü bir bebeğin duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını nasıl karşılamanız gerektiğini bu kitaptan öğrenebilirsiniz. Sosyal-duygusal ihtiyaçları uygun şekilde karşılamak psikolojik açıdan çok önemli. Çünkü, bu ihtiyaçların giderilmesi güvenli bağlanma için temel koşul. Bu konuda, “ağlayan bebek her zaman kucağa alınmaz.” veya “ağlıyorsa emzir, sussun.” gibi doğru bilinen yanlışlarımız çok fazla. Kitapta bu noktaların her birine değiniliyor, bu yüzden her ebeveynin okuması gereken önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitabı alabileceğiniz linki buraya bırakıyorum.
9. Yavaş Ebeveynlik
Bu kitap meslektaşım klinik psikolog Pınar Mermer tarafından yazılmış ve benim çok sevdiğim bir kitap. Kitap aslında günümüz ebeveynliğine bir eleştiri metni gibi, kısa kısa denemelerden oluşuyor. Aynı zamanda Pınar Hanım’ın ebeveynlik yolculuğuna eşlik ediyorsunuz. Hızlıca akıp giden okuması çok keyifli bir kitap diyebilirim. Her yerden bilgi bombardımanına tutulmuş, alışveriş listelerinde boğulmuş anne adaylarına ilaç gibi gelecek. Elbette linksiz olmaz.
10. Başlarım Şimdi Anneliğe
Son olarak, ebeveynliğin eğlenceli yönlerini yansıtan bir kitaptan bahsedeceğim. Bazı anne babalar çocuklarıyla çok keyifli vakit geçirebiliyorlar, Şermin Yaşar da benim instagramdan takip ettiğim en eğlenceli annelerden, nam-ı diğer Oyuncu Anne. Oyuncu Anne’nin annelik üzerine denemelerinden oluşuyor bu kitap, yine sular seller gibi okuyacağınız ve devamı nerede diyeceğiniz bir kitap. Neyse ki, yazarın başka kitapları da var. Başlarım Şimdi Anneliğe’yi buradan alabilirsiniz.
Hamilelik boyunca okuduğum kitaplardan en sevdiklerimi buraya yazdım. Yazmadan önce okuduğum tüm kitapları düşündüğümde bazı kitapları erken de okuduğumu fark ettim. Örneğin beslenme (ek gıda süreci), tuvalet eğitimi gibi konuları bebeğiniz doğduktan sonra da okuyabilirsiniz. Çünkü genellikle kitapta çözüm önerilen problemi yaşarken okuduğunuzda önerileri uygulamak kolaylaşıyor.
Ne dersiniz, doğum sonrası kitap önerileri yazısı da gelsin mi?


3 Yorum
Canan
Çok faydalı bir yazı olmuş, not aldım hepsini ? hatta keşke çok daha erken karsilassaymisim bu tarz bir bilgiyle dedim (2 aylık bir ebeveyn olarak) kesinlikle doğum sonrası önerilerini de sabırsızlıkla bekliyor olacağım ??
Nuray Gücin
Canancım, öncelikle tebrik ederim, sağlıkla büyüsün bebeğin. Eğer daha önce okumadıysan Harvey Karp okumanı tavsiye ederim, hala çok faydalanacağını düşünüyorum. Sevgiler.
Ebru
Merhabalar ? Sadeleşme ve minimalizm konularına ilgiliyseniz https://www.tarz2.com/sadelesme-uzerine-kitap-tavsiyeleri linkteki kitaplara da bir göz atabilirsiniz. Güzel okumalar dileriz. ?