
“Evde psikolog var” nasıl ortaya çıktı?
Bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi, online psikoterapi ile tanışmam hamilelik ve doğum sürecime dayanıyor. Bu süreci Ayşenur ile yaşamak bizim için çok keyifli ve farklı bir deneyim oldu. Hamilelik esnasında birlikte okuduk, araştırdık, doğuma hazırlık eğitimine gittik, hamile yogasına devam ettik falan derken bebekler doğdu. İş öğrendiğimiz teorik bilgileri uygulama kısmına geldi. Zannettiğimiz kadar kolay olmadığını, her bebeğin bambaşka bir dili olduğunu ve her annelik tecrübesinin biricik olduğunu bu süreçte anladık.
Aynı zamanda ofisimizi uzaktan idare etmeye çalıştığımız bu dönemde, bebek psikolojisi ve bakımı ile ilgili de bir sürü teorik ve pratik bilgi heybemizdeydi. Biz de biraz kurtlu olduğumuz için bebeklerimizden kalan zamanda bir instagram hesabı açıp hem eğlenelim hem paylaşalım dedik. @evdepsikologvar hesabı 2017 yılının ilk aylarında böylece kuruldu. Fakat üzerinden bir yıl geçmeden hayat yönlerimizi değiştiriverdi. Ayşenur Bursa’da Pozifit Psikoterapi-Hareket-Beslenme merkezini kurdu. Bense, evdeki psikolog olarak şimdilik İtalya’dayım, demiştim ya.
İtalya’da yaşamak, anne olmak, bebeğine günün çoğu zamanında tek başına bakım vermek benim için yepyeni tecrübeler. Ben de her ebeveyn gibi zaman zaman yetersiz, çaresiz, öfkeli hissedebiliyorum. Fakat, çoğunlukla dolu dolu geçen bir günün sonunda tam da uyuyakalmadan önce “iyi ki” diyorum. Aldığım her karar için.
Anne olarak yetersizlik duygumdan sıyrılmama en çok yardım eden şey: Bilmek!
Kızımın dönem dönem değişen davranışlarının sebebini, inadının bana olmadığını, büyümenin evrelerini, kendi duygularımın yalnızca benimle ilgili olan sebeplerini “bilmek”, her zaman bilemesem de “anlamaya çalışmak” bana çok iyi geliyor. İşte bu noktada psikolog olmamın ekmeğini yiyorum. Çocuk yetiştirme ve çocuk gelişimi ile ilgili birçok kitaptan yardım alıyorum.
Derdi hem kendini, hem çocuğunu “bilmek”, “öğrenmek”, “anlamak” olan bir anne olarak deneyimlerimi paylaşmak hem benim için bir anı defteri, okuyanlar için de bilgi kaynağı olacak diye umuyorum.
Bu niyetle “evde psikolog var” bloğuma başlıyorum.
