Ebeveynlik

Emzirme Dönemi ve Lohusalık Temel İhtiyaçları

Bebek doğduğu andan itibaren emzirme dönemi başlıyor. Bu yüzden bence bebek alışveriş listesinin başında emzirme ve emzirmeyi kolaylaştıracak lohusa anne ihtiyaçları geliyor. Bu listede kısa kısa deneyim ve önerilerimden bahsettim, işinizi kolaylaştırmak adına linkler ekledim. Ne yalan söyleyeyim, yazarken bir yandan da sizi kıskandım, “Ah keşke şu kadar detaylı bir liste için aylar boyu araştırmam gerekmeseydi.” diye geçirdim içimden.  

Emzirme: 

  • Göğüs Ucu Kremi – Doğum sonrası ilk günlerde emzirmek biraz zor olabiliyor. Bebek meme ucunu yanlış tuttuğunda meme ucu çatlakları ve yaraları oluşabiliyor. Bu yüzden, henüz hamileyken nemlendirici bakım yapmakta fayda var. Ben Lansinoh marka lanolinli krem kullanmıştım. 
  • Gümüş Göğüs Koruma Kapağı – Aylin doğduğu zaman bu ürün Türkiye’de henüz yoktu. O yüzden ben kullanmadım ama kullanan arkadaşlarımdan o kadar çok olumlu şey duydum ki, önermeden geçmeyeceğim. Bu kapaklar gümüşten üretiliyor ve gümüşün hem koruyucu hem iyileştirici etkisinden faydalanarak meme ucu yaralarına çok iyi geliyor. Doğum öncesi kullanmaya başlanması öneriliyor. Silverette marka sanırım bu ürünün ilk üreticisi, İtalyan bir üretici imiş. Tabii ki ürünü İtalya’da da araştırdım ve muadili ve daha uygun fiyatlı bir marka da buldum. Kullanıcılar oldukça memnun gözüküyor, yurtdışından getirecek birileri varsa aklınızda bulunsun. 
  • Göğüs Kalkanı – Kesinlikle alınması gereken bir ihtiyaç. Hem göğüs ucu yaralarını önlüyor hem de emzirmenin ilk zamanlarında süt ile üstünüzün başınızın ıslanmasına engel oluyor. Neredeyse 6 ay kadar devamlı kullandım. Avent marka almıştım. 
  • Göğüs Pedi – Özellikle dışarıya çıkarken kıyafetinizin süt ile ıslanmasını önlemek için de  bunu kullanıyorsunuz efendim. Evde kullanmanızı pek önermem, ilk zamanlar meme ucuna ne kadar temas az olursa o kadar iyidir. Bu bakımdan göğüs kalkanı candır!
  • Süt Sağma Makinesi – Piyasada çok fazla marka-model mevcut. Öncelikle elektrikli bir makine almanızı tavsiye ederim. Daha sonra karar vermeniz gereken şey, doğum sonrasında ne kadar süt sağmanız gerekecek? Eğer doğumdan kısa süre sonra işe dönmeyi planlıyorsanız ve mesai aralarında süt sağacaksanız çiftli makine almak işinizi kolaylaştırabilir. Ben seans vakitlerimi kendim ayarladığım ve doğum sonrası işe döndüğümde de yarı zamanlı gibi çalıştığım için Avent’in tekli makinesini almıştım. 13 ay boyunca kullandım, son zamanlara doğru çekiş gücü biraz azalmıştı. Fakat sanırım çekiş gücü azaldığında valfini değiştirerek tekrar aynı performans elde edilebiliyormuş. Çiftli makine almayı düşünen anneler için de Madela öneriyorum.  
  • Süt Saklama Poşeti – Sütünüzü sağdıktan sonra saklayacağınız steril poşetlerden almalısınız. Birkaç marka denedim ama Lansinoh‘tan memnun kaldım. Ayrıca sterilize etmekle uğraşmamak için plastik süt saklama kaplarını önermiyorum. 
  • Emzirme Önlüğü – Bunu sadece ilk 3 ay kullanabilmiştim. Sonrasında hem ben profesyonelleştim, hem de Aylin etrafı izlemeye başladı. Yine bir sürü model var ama müslin emzirme önlüğü bebeğin bunalmaması açısından çok mantıklı. Deux Lapins’in şu ürünü çok tatlı değil mi?
  • Emzirme Minderi – Kesinlikle ihtiyaç! Mycey marka kullandım, öneririm. 
  • Emzirme Koltuğu – Bebeğinizin odasına rahat bir emzirme koltuğu almak çok işinize yarayacaktır. Kolçaklarının geniş ve rahat olmasını tercih etmenizi tavsiye ederim. Uzun emzirme seansları için ayak uzatma pufu da iyi fikir olabilir. Ben sallanan koltuk tercih etmedim, gece emzirmelerinde oturup kalkmak daha zor olabilir gibi düşündüm. Siz de deneyerek karar verebilirsiniz. 

Lohusa Anne İçin: 

  • Emzirmeye Uygun Gecelik – Emzirme dönemi boyunca en çok kullanacağınız kıyafetler önden düğmeliler olacak! Bana kalırsa en rahatı önden düğmeliler, fakat V yakalılar, askılılar da tercih edilebilir. Bu gecelikler hastane çantasına da konulması gereken önemli bir lohusa ihtiyacıdır efendim. 2-3 tane almanızda fayda var. 
  • Emzirmeye Uygun Pijama – Direk lohusa pijaması olarak da geçer. Pijama ve gecelikler Suwen, Dagi ve Oysho bakılabilir. 
  • Sabahlık – Lohusalık döneminde üzerinize yapışacak sabahlığı şimdiden alın, seveceğiniz bir desen bulun ki önümüzdeki aylarda onunla yaşayacaksınız. Kışın doğum yapacaklar için Oysho polar sabahlık, yazın doğum yapacaklar için de yine Oysho pamuklu sabahlık tavsiye ediyorum. Hem emziririm hem şıklığımı korurum diyenler saten sabahlık da baksın tabii. 
  • Kullan-at Külot – Doğum sonrası ilk günler kanama olabileceğinden dolayı özellikle hastane çantasında kullan-at iç çamaşırı koymakta fayda var. Depend emici külot doğum dalgaları esnasında da işinize yarayacaktır, siz şimdiden bir paket alın. 
  • Kokusuz Duş Jeli ve Şampuan – Emzirirken bebeğiniz anne kokusunu ve süt kokusunu rahat alabilsin diye kokusuz ve organik içerikli duş jeli ve şampuan kullanmakta fayda var. Urtekram marka tavsiye ederim. Benim de daha önce birçok kez alışveriş yaptığım, Ekoorganik‘ten satın alabilirsiniz.

Bebek ve süt kokulu günler dileğiyle. 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir