Ebeveynlik

Bebek Arabası Seçimi

Bu yazıda, bebek taşıma araç gereçlerinden bahsedeceğim. Bu belki de en kafa karıştırıcı konulardan biri! En azından benim hamileliğim için öyleydi. Travel sistem bebek arabası mı baston bebek arabası mı, oto koltuğu mu ana kucağı mı… hepsi sırayla.

Öncelikle genel olarak bebek arabası alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri sıralamak istiyorum. 

  1. Katlandığında taşımak için ağırlığı sizin için uygun mu yoksa çok mu ağır? 
  2. Kullanım esnasında çok fazla sarsılıyor mu? (Üzerine 3 kg bir çanta koyup deneyebilirsiniz) Tekerleklerinde süspansiyon özelliği var mı? 
  3. Tekerleklerinin boyutu çok büyük mü?
  4. Katlandığında arabanızın bagajına sığacak mı? Uzun yolculuk yaparken yanına valiziniz de sığabilir mi?
  5. Bebeğiniz uyuduğunda rahat edebilmesi için tam yatma özelliği var mı?
  6. Tentesi geniş mi? Güneşten korumak için yeterli mi? Tentesinde UPF filtresi var mı?
  7. Kaplama kumaşı bebekler için uygun şekilde mi üretilmiş? 

Bu özellikleri kontrol ettikten sonra aşağıdaki bebek arabası çeşitlerinden size uygun olanını seçebilirsiniz. Benim seçimlerim ise yazının devamında.

Travel Sistem Bebek Arabası – Set halinde satılıyorlar. Genellikle ana kucağı (0-13 kg oto koltuğu), portbebe (bu artık pek kullanılmadığı için paketten çıkarabilirsiniz), puset (bebeğin 6. aydan sonra kullanacağı koltuk) ve son olarak şase (tekerlekli ana gövde) ile bir paket halinde birlikte satılır. Bu setlerde arabayı katlayacağınız zaman şase ve puseti ayırmanız gerekebilir, almadan önce bunu mutlaka sorun. Puset üzerindeyken kapanmıyorsa asla tek elle kapatamazsınız demektir. Set almanın avantajı, ayrıca ana kucağı araştırmak zorunda kalmamak. Genel olarak bu arabaların dezavantajı ise, ağır olmaları, tek elle kapanmamaları ve hem evde hem araba bagajında çok yer kaplamaları. Eğer travel sistem bebek arabası tercih edecekseniz, tek elle kapanmıyorsa ve çok yer kaplıyorsa ileride hafif bir bebek arabası (katlanır -folded- veya baston -umbrella-) daha alacaksınız demektir. Çünkü hafif olduğunu iddia ettikleri hiçbir travel sistem araba 3-5 kilo bir puset ile yarışamaz! Bebek arabasının az sarsılması ve biraz da ağırlığı olması benim için önemli diyorsanız Inglesina Triology tek elle kapanabilen, nispeten de hafif bir travel sistem bebek arabası olduğu için tercih edilebilir. 

Katlanır Bebek Arabası – Bence şemsiye şeklinde kapanan baston bebek arabalarına göre çok daha kullanışlı bir icat! Eğer yenidoğandan itibaren hafif bir bebek arabası kullanmak isterseniz, katlanır bebek arabaları iyi bir tercih olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, 0-6 ay aralığında hem ana kucağı hem de oto koltuğu olarak kullanacağınız parçanın bu bebek arabasının üzerine yerleştirilebiliyor olması. Benim gördüğüm, genellikle markalar kendi oto koltuklarının ve Maxi Cosi oto koltuklarının yerleştirilebileceği bir sistem geliştiriyorlar. Bir adaptörle birlikte ana kucağını bu arabaların üzerine yerleştirebiliyorsunuz. Bu bebek arabalarının en büyük dezavantajı ise, 6. aydan itibaren oturtacağınız puset kısmının genellikle öne bakar şekilde tek yönlü olması. Fakat bebekler 6. aydan sonra çevreleri ile ilgilenmeye başladıkları için bu bir sorun değil bence. 

Baston Bebek ArabasıŞemsiye şeklinde katlanan bebek arabaları. Bu bebek arabalarını da eğer adaptör ile üzerine ana kucağı bağlanabiliyorsa yenidoğandan itibaren kullanabilirsiniz. Baston bebek arabası veya katlanabilir bebek arabası arasında tercih yapmak tamamen kişisel kullanım rahatlığı ile ilgili bir mesele. Baston bebek arabaları genellikle katlandığında benim boyum kadar oldukları için ben rahat kullanamayacağımı düşündüm ve almadım. 

Oto koltuğu (0-13 kg) – Eğer travel sistem bebek arabası almıyorsanız 0-13 kg arası kullanabileceğiniz bir oto koltuğu almanız gerekiyor. Oto koltuğu bebeğinizi hastaneden çıkarmak için bile bir ihtiyaç. Bu yüzden doğumdan önce kesinlikle alınması gerekenler listesinde. Oto koltuğu tercih etmeden önce hangi bebek arabasını alacağınızı tercih etmelisiniz ve o bebek arabası ile uyumlu bir oto koltuğu almalısınız. Daha sonra ise, alacağınız oto koltuğunun avrupa standarları ile uyumunu kontrol etmelisiniz.

Oto koltuğu ile ilgili standartlar ve doğru kullanım şekilleri için bu linki okuyabilirsiniz.

Son olarak, oto koltuğunun güvenliği ile ilgili bilgileri yapılan kaza testleri neticesindeki sıralamasını ADAC Test websitesinden kontrol edebilirsiniz (canım google translate!).

Peki, gelelim bebek arabası konusunda benim deneyimlerime… 

Bana göre bebek arabaları temel olarak ikiye ayrılıyor, ağır bebek arabaları ve hafif bebek arabaları! Ebeveynler genelde doğumu beklerken bebek arabası konusunda en pahalısı, en kalitelisi, en en en tercih ediyorlar. Biz de benzer düşünceler içine girdik ve Orbit Baby G3 model bebek arabası aldık, nitekim bebek arabası değil tank satın aldığımızı kullanırken fark ettik.

Ağır bebek arabalarının en büyük avantajı sarsılmamaları. Tekerleri büyük olduğu için de kaldırımlardaki girinti çıkıntılara çok takılmıyorlar. Fakat bunun yanında birçok dezavantajları da var.  Mesela, eğer eviniz düz ayak değilse bu bebek arabalarıyla özel araçsız dışarıya çıkamıyorsunuz. Taksiye binmek dert oluyor çünkü katlaması, bagaja sığdırması dert. Bunları tek elle yapamıyorsanız, tutması için bebeğinizi taksiciye vermeniz gerekir ki bunu istemezsiniz. (Taksilerde oto koltuğu bulunmaması da başka bir yazının konusu olmalı!) Otobüse binmek derseniz, keza bebek arabası çok büyük olduğunda hem bindirmek indirmek çok zor olabiliyor. Birkaç kere metroya binmiştim, onda da bozuk asansörlere denk gelince Aylin’i kucağıma alıp bebek arabasını yukarı çıkarması için birinden yardım istemiştim. Tüm bu zorluklar, bebekli dışarıya çıkmak yerine evde oturmaya yönlendiriyor.

Kanguru ile dışarıya çıktığımız zamanlar da çok oldu, kesinlikle çok daha rahat diyebilirim. Fakat özellikle uyku zamanları bebeği kangurudan çıkarıp arabasına koyup rahatça bir kahve içmek de bir ihtiyaç.

Anneler özellikle ilk 6 ayda ne kadar evde olursa depresif hissetme ihtimalleri de o kadar artıyor. O yüzden kendi şartlarınızı değerlendirmelisiniz ve alacağınız bebek arabası ile tek başına dışarı çıkmanızı ne kadar kolaylaştırır gözden geçirmelisiniz.

İtalya’ya taşınırken ilk kullandığımız bebek arabasını sattık ve hafif bir bebek arabası aldık. Hatta ağır bebek arabasından o kadar çekmiştim ki piyasadaki en hafif arabayı aldık: Chicco Ohlala! İnanın o kadar rahattı ki, Aylin üzerindeyken tek başıma kaldırıp merdiven falan çıkabiliyorduk. 

Bir uçak yolculuğumuz sonrası beklenen oldu ve bebek arabası zarar gördü. Bunun üzerine biz de kabin valizi olarak uçakta yanımıza alabileceğimiz bir bebek arabası arayışına girdik. Bu özelliği olan ve bence fiyat performans olarak en makul bebek arabasını bulduk. Joie Pact Lite. Chicco Ohlala ile kıyaslayacak olursam, biraz daha ağır. Fakat Ohlala’ya göre tentesi çok daha geniş ve güneşten koruyor. Aynı zamanda daha yüksek, yüksek olmasını çok sevdim çünkü en önemlisi bebeğin direk egzoz solumasını önlüyor. İkinci faydası ise, dışarıda yemek yerken bebek arabası bizim sandalyelerimiz ile aynı boyda olduğu için arabasından rahatça yemeğini yiyebiliyor. 

Hafif bebek arabasının en büyük avantajı hafif olması! Bence en önemli dezavantajı ise eğer kaldırımların iyi olduğu bir yolda kullanmıyorsanız epey sarsılması. Maalesef İtalya’nın kaldırımları bize hiç Türkiye’yi aratmıyor. Fakat Aylin artık 1 yaşını geçtiği için ufak sarsılmalardan etkileneceğini düşünmüyorum. Hafif arabalar 1 yaş öncesinde -eğer uyumlu ise- üzerine ana kucağı takılarak kullanılabiliyor. Ana kucağının ağırlığı ile sarsıntının daha da azalabileceğini düşünüyorum.

Sonuç olarak gördüğünüz gibi bebek arabası konusu uzun ve karmaşık. Birçok farklı marka model bulunduran bir bebek mağazasına gidip denemeler yapabilirsiniz. Bir de İstanbul’da yaşayanlar için Joker mağazası Altunizade Şubesi’nde farklı yollarda sürüşünü görebilmeniz için mağaza içerisine farklı yol tiplerinden bir parkur yapılmış, burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Bebeğinizin huzurla uyuyacağı bebek arabasını bulmanız dileğiyle.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir